portret

Model: The Transformers

Company: Takara & Hasbro

Year: 1984

Materials: Plastic & Metal

Size: Various sizes

Type: Figures & models

Transformers je medijska franšiza koju proizvode američka kompanija za igračke Hasbro i japanska kompanija za igračke Takara Tomi. Prati bitke razumnih, živih autonomnih robota, često Autobota i Deseptikona, koji se mogu transformisati u druge oblike, kao što su vozila i životinje. Franšiza obuhvata igračke, animacije, stripove, video igrice i filmove.

Generacija 1 je retroaktivni termin za likove iz Transformersa koji su se pojavili između 1984. i 1993. godine. Transformeri su počeli sa japanskim linijama igračaka iz 1980-ih Micro Change i Diaclone. Oni su predstavili robote koji se mogu transformisati u svakodnevna vozila, elektronske predmete ili oružje. Hasbro je kupio igračke Micro Change i Diaclone i udružio se sa Takarom. Marvel Comics je unajmio Hasbro da kreira pozadinu; Glavni i odgovorni urednik Džim Šuter napisao je celokupnu priču i dao zadatak da kreira likove piscu Denisu O’Nilu. Nezadovoljan O’Nilovim radom (iako je O’Nil kreirao ime “Optimus Prime”), Šuter je izabrao Boba Budijanskog da kreira likove.

Transformerse je uglavnom dizajnirao Šodži Kavamori, tvorac japanske meha anime franšize Macross (koja je adaptirana u Robotech franšizu u Severnoj Americi). Kavamori je došao na ideju o transformaciji mehanizama dok je radio na franšizama Diaclone i Macross početkom 1980-ih (kao što je VF-1 Valkirie u Macrossu i Robotechu), a njegovi Diaclone mehovi su kasnije pružili osnovu za Transformers.

Primarni koncept prve generacije je da se herojski Optimus Prime, zli Megatron i njihovi najbolji vojnici sruše na praistorijsku Zemlju i od tada vode svoju borbu za osvajanje ili zaštitu planete.

TV serija Transformers počela je otprilike u isto vreme kada je krenula i proizvodnja igračaka inspirisana istom. Transformersi su franšiza koja je jedan od najpopularnijih franšiza ikad vezanih za ovu tematiku dok je prodaja igračaka dostigla jednu od najvećih zarada u ovoj grani biznisa. Transformers igračke i figure se vode kao jedne od najkolektabilinijih predmeta ove vrste.