portret

Model: Ultraman

Company: Bandai

Year: from 1966

Materials: Plastic & rubber

Size: Various sizes

Type: Figures & models

Ultraman (urutoraman, Urutoraman) je japanska tokusatsu naučnofantastična televizijska serija koju je kreirao Eiji Cuburaja. To je nastavak Ultra K, iako tehnički nije nastavak ili spin-off. Tsuburaia Productions proizvela je 39 epizoda (40, računajući specijalne emisije pre premijere) koje su emitovane na Tokio Broadcasting Sistem (TBS) od 17. jula 1966. do 9. aprila 1967. Njena premijera je bila na vrhu prosečne ocene koju je odredio Ultra K i nastavila da raste svake nedelje , označivši emisiju kao uspeh.

Ultraman je vanzemaljac iz mesta zvanog Zemlja svetlosti u magli M78, koji je jurio čudovište Bemular do planete Zemlje, i stopio se sa Šin Hajatom tokom svog mandata tamo. On je prvi Ultra koji je posetio Zemlju i branio planetu od Kaiđua(mitskih čudovišta) sve dok nije opozvan posle bitke sa Zetonom. Ultramanu je svoju titulu dao njegov ljudski domaćin.
Upravo je uvođenje ovog kultnog lika popularisalo Ultraman seriju u Japanu i svetu, i verovatno je lice franšize u celini.

Kao što je otkriveno u Mega Monster Battle: Ultra Galaki, Ultraman je tehnološki napredna civilizacija koja je prvobitno bila identična ljudima. Oni su evoluirali u svoje trenutno stanje nakon aktivacije Plasma Iskre, koja je zamenila njihovo mrtvo sunce. Ultraman i njegova mnogobrojna rodbina su obično crveno-srebrni (iako je nekoliko varijacija boja viđeno poslednjih godina) i imaju blistave žute kupolaste oči u obliku badema (iako postoje izuzeci i u obliku i u boji) i različite sposobnosti, većina naročito ispaljivanje energetskih zraka iz svojih prekrštenih ruku i let. Oni dele snažan kulturni osećaj za pravdu i dužnost, većina Ultraljudi se pridružuje Svemirskom garnizonu (yǔ zhòu jǐng bèi duì, Uchu Keibitai) kako bi održali mir u univerzumu od vanzemaljskih osvajača i čudovišta.