Model: He – Man & Masters Of The Universe

Company: Mattel

Year:1981-2020

Materials: Plastic & rubber

Size: 15 – 30 cm

Type: Action figure

Hi-Men i Gospodari svemira (engl. He-Man and the Masters of the Universe) je američka crtana serija koju je stvorio studio Filmejšn na osnovu Matelove linije igračaka. Debitovala je 1983. i prikazivala se do 1985, a sastojala se iz dve sezone, svaka po 65 epizoda. Hi-Men i Gospodari svemira je bila jedna od najpopularnijih animiranih serija u osamdesetim godinama, a zadržala je snažan kult do danas.

U tadašnjoj SFR Jugoslaviji, serija je emitovana sinhronizovana na hrvatski jezik u periodu od 1989. do 1990. godine. Sinhronizaciju je radila Televizija Zagreb. Za teritoriju tadašnje SR Srbije, seriju je emitovala Radio-televizija Beograd. Emitovano je samo 13 epizoda.[1]

Pošto je serija emitovana sinhronizovana na hrvatski jezik, imena pojedinih likova i neke karakteristične rečenice razlikuju se od prevoda stripova na srpski jezik. Po prevodu ove serije Krindžer je Straško, Betlket je Borbeni mačak, Men-Et-Arms je Čovjek-oružje, a zamak Grejskal je dvorac Siva lubanja. Hi-Menov poklič u ovoj verziji je Sive lubanje silom! Ja imam Moć!, dok je po prevodima iz Politikinog Zabavnika Tako mi moći Grejskala! Ja imam Moć! (ili U ime moći Grejskala! Ja imam Moć!).

Radnja serije se odvija na izmišljenoj planeti Eternija, svetu magije, mitova i fantazije. Glavni lik je princ Adam, mladi sin kralja Randora i kraljice Marlene. Naizgled plašljiv, princ Adam poseduje čarobni mač kojim se, kada ga podigne uvis i kaže magične reči „U ime moći Grejskala… ja imam moć!”, preobražava u Hi-Mena, najmoćnijeg čoveka u svemiru. Zajedno sa svojim prijateljima, među kojima su Betl Ket, Tila, Men-Et-Arms i Orko, Hi-Men brani Eterniju od zlih Skeletorovih snaga, čiji je osnovni cilj da pokore misteriozni zamak Grejskal.

Ova serija je značajna zato što je bila prva serija direktno namenjena sindikalizaciji. Uprkos ograničenim animacijskim tehnikama, serija Hi-Men i Gospodari svemira takođe je značajna zbog probijanja cenzure koja je značajno ograničavala dečje emisije u sedamdesetim godinama. Po prvi put u istoriji, crtana serija je mogla da sadrži mišićavog superheroja kome je dozvoljeno da udara ljude, iako još uvek nije mogao često da koristi svoj mač. Serija je bila kontroverzna i zato što je proizvedena kao reklama za igračke. U Ujedinjenom Kraljevstvu, pravila za reklamiranje zabranila su da reklame za igračke Hi-Mena idu uz samu seriju. Pokušaj da se umanji negativni publicitet koga su stvorile ove kontroverze uključivao je moralne pouke na kraju svake epizode. Ove poruke su obično bile direktno povezane sa radnjom te epizode.