portret

Model: Mobile suit Gundam

Company: Bandai

Year: 1979

Materials: Plastic & Rubber

Size: Various sizes

Type: Action figures & models

Gundam  je popularna japanska SF anime franšiza koju su stvorili Ioshiiuki Tomino i Sunrise.U ovoj futurističkoj priči su predstavljeni džinovski roboti ili mecha, sa imenom “Gundam”. Prvo pojavljivanje  Gundam franšize se desilo 7. aprila 1979. sa Mobile Suit Gundam, TV serijom koja je definisala žanr “mecha anime” ! ” Popularnost serije i robe iznjedrila je franšizu koja uključuje 50 TV serija, filmova i OVA, kao i mangu, romane i video igre, zajedno sa čitavom industrijom kompleta plastičnih modela poznatih kao Gunpla koja čini 90 posto Japanskog tržišta akcionih figura i modela.

Mobilno odelo Gundam razvili su animator Ioshiiuki Tomino i promenljiva grupa stvaralaca Sunrise -a sa kolektivnim pseudonimom Hajime Iatate. Serija je prvobitno nosila naziv Freedom Fighter Gunboi (ili Gunboi) po pištolju koji je nosio glavni protagonist serije . Rana proizvodnja imala je niz referenci na slobodu: Bela baza je prvobitno bila “Tvrđava slobode”, Core Fighter je bio “Freedom Ving”, a Gunperri je bila “Freedom Cruiser”. Tim Iatate -a je kombinovao englesku reč “gun” sa poslednjim slogom reči “freedom” kako bi formirao finalnu kovanicu  Gundom. Tomino ga je promenio u Gundam, herojski stroj ( robot) koji drži pištolj dovoljno moćan da zadrži neprijatelje poput neprobojnog zida. U skladu sa konceptom, Gundam je prikazan kao prototip, sa većim mogućnostima  za masovnu proizvodnju.

Većina Gundama su velika, dvonožna, humanoidna vozila kojima upravlja pilot iz kokpita. Kokpit se nalazi u torzu, dok glava služi kao kamera za prenos slika nazad u kabinu. Većina protagonista serije su Nevtipes, genetski napredni ljudi prilagođeni svemiru. Novi tipovi imaju psihičke sposobnosti koje im omogućavaju da  međusobno komuniciraju u svemiru i da koriste posebna mobilna odela.

Sama serija je opisana kao svemirska opera.